Balesetet szenvedett a munkatársam, mit tegyek, kit hívjak?

Munkahelyi, munkabaleset történt mit tegyek?

A baleset mivoltából, a sérülés súlyosságától függően más-más lehet a reakciónk és a szemtanúk reakciói. Minden esetben fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat és higgadtan kezeljük a helyzetet.

Ha már megtörtént az elsősegélynyújtás, ha már a mentők is értesítve lettek, további teendőink lesznek.

Értesíteni kell a munkahelyi vezetőt. Ha nem érnénk el telefonon, írásban tegyük meg.

Mindig értesítsük a munkavédelmi szakembert is. Tapasztalataim alapján sokszor rosszul minősítik a sérülések súlyosságát, vagy akár egy rosszullétet balesetnek minősítenének.

Sokkal jobb, ha kikérjük a szakember véleményét, egyáltalán munkabaleset történt-e, esetleg rosszullétről beszélünk vagy az eset úti- üzemi baleset. A minősítésben segítségünkre lesznek a jogszabályi előírások, továbbá az úti balesetekről és rosszullétekről szóló cikkeim.

A munkahelyi baleseteket különbözőképpen minősíthetjük.

Kisebb sérülésekkel járó esetek, amikor a munkavállalót elsősegélynyújtásban kell részesíteni, de sérülése annyira elhanyagolható, hogy nem esik ki a munkából, esetleg más munkát adnak neki addig, amíg be nem gyógyul az elvágott ujja.

esés, botlás következtében bekövetkező kisebb sérülések
Kisebb sérüléssel járó baleset, de a dolgozó folytathatja munkáját

Kisebb sérülések, amelyek már munkakieséssel járnak azok, amelyek pár munkaóra kieséssel vagy akár három munkanap kieséssel is járnak. Ezek még olyan enyhébb balesetek, amelyeket nem kell jelenteni a munkavédelmi hatóságnak.

enyhébb sérülésnek is hívjuk
Kisebb sérülésnek minősül az ujj elvágása, ha nem ér inszalagot, ízületet.

Komolyabb sérüléseknek nevezhetők azok, amelyeknél három munkanapnál több kieséssel jár a felépülés, gyógyulás (részben vagy teljesen). Na ezen balesetekről készült munkabaleseti jegyzőkönyvet már el kell küldeni a sérülés helyszíne szerinti illetékes Munkavédelmi Hatóságnak. Úgy is mondhatnánk, hogy jelentési kötelezettségünk van a Hatóság irányába.

Területileg illetékes Munkavédelmi Osztályok

Súlyos, akár halálos balesetek esetén azonnal értesíteni kell a területileg illetékes Munkavédelmi Hatóságot az alábbi elérhetőségeken, a Mentőszolgálaton túl, sőt halálos balesetnél a Rendőrséget is értesíteni kell.

Egy ujj elvesztése még nem minősül súlyosnak, ezalól kivétel a hüvelykujjunk.
A hüvelykujj nagyrészének elvesztése már súlyos munkahelyi balesetnek minősül

Mi minősül súlyos balesetnek? Megvannak rá a jogi definíciók, bár annyira azért nem könnyű ezeket azonosítani. Például egy szemsérülésnél, amikor a dolgozó a kezét a szemére téve odajön, hogy belement egy szilánk, akkor még nem tudjuk, hogy elveszítette-e a látását vagy gyógyítható sérülést szenvedett. Majd a kórházi kivizsgálás során kiderül, kell-e jelenteni a Hatóságnak azonnal (amint a tudomásunkra jutott). Abban az esetben, ha azonnali jelentés szükséges (például a dolgozó hüvelykujját levágja a fűrészgép), a Hatóság ügyeletese ki fog érkezni a helyszínre és lefolytatja a baleset kivizsgálást.

Segítségképpen súlyosnak minűsülnek az alábbi sérülések:

  • a sérült munkavállaló belehal vagy egy éven belül hal bele a baleseti eredetű sérülésébe;
  • érzékszerv elvesztése, vagy a reprodukciós képesség elvesztése szintén súlyos balesetnek minősül
  • egyszerre legalább két ujj (kéz vagy láb) nagyobb részének elvesztése valamint  előfordulhat akár az is, hogy a munkavállaló a balesettel összefüggésben elveszíti beszélőképességét, esetleg lebénul

Mindennemű sérülést, rendkívüli esetet (kvázi baleset) ki kell vizsgálnia a munkáltatónak! A munkahelyi balesetek kivizsgálása szaktevékenység, ami annyit jelent, hogy a munkavédelmi szakembernek kell vizsgálnia az esetet és megírni a munkabaleseti jegyzőkönyvet. Súlyos sérülések esetén, amikor a Hatóság is vizsgálódik, akkor is le kell folytatni az előbb említett procedúrát.

Share