Munkavédelmi szabályzat

Kell-e munkavédelmi szabályzatot készíttetnem?

A munkavédelmi szabályzat elkészítése nem jogszabályi kötelezettség. Azt, hogy a munkáltató miként valósítja meg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit (a vonatkozó jogszabályok és szabványok keretein belül) , csak rajta múlik. Vannak kötelezően írásban rögzítendő előírások pl. egyéni védőeszköz juttatás rendje, védőital juttatás rendje, orvosi vizsgálatok rendje, oktatások rendje stb. A munkavédelmi követelményeket a munkáltató kezelheti egyedi utasítások formájában, de sokkal praktikusabb azonban,  az egyedi utasítások helyett,  a szabályozókat egy csokorba gyűjteni és egyetlen közös dokumentumban a munkavédelmi szabályzatban kezelni. A vállalkozásnál a szabályzat bevezetése alkalmas a munkavédelmi törvény által nem szabályozott területek kezelésére.

Mindenképpen javasolt az összes szabályozó egységes szerkezetbe foglalt összegzése, hogy segítse mind a munkaadói,  mind a  munkavállalói oldalt. Lehetséges hogy, a szabályzat hiánya szerepet játszhat munkabaleset bekövetkezésében.

A munkavédelmi szabályzat  mint belső szabályozás nem függ  a létszámtól, munkavédelmi szakmai követelmények határozzák meg. Feltétlenül szem előtt kell tartanunk, hogyha a cég elfogadta és bevezette használatát, onnantól kezdve a hatóság is ellenőrizheti a leírtak alkalmazását. A szabályzatban leírtakat be kell tartani és tartatni, ha nem így történik, bírságot róhatnak ki érte.

A Munkavédelmi Szabályzat elkészítése szaktevékenységnek minősül.