Tűzvédelmi oktatás

Szükséges-e tűzvédelmi oktatást tartanom?

A törvény kimondja, hogy csak olyan munkavállaló foglalkoztatható, aki a munkájához szükséges tűzvédelmi ismeretekkel rendelkezik.

Az oktatást évente meg kell ismételni és oktatási naplóban rögzíteni,  a részvételt a munkavállalóknak aláírásukkal igazolni kell . Soron kívüli oktatást szükséges tartani, amennyiben tűzeset következett be, vagy olyan változás történt a vállalkozás életében, mely a tűz elleni védekezésre is kihat.

Ha valamelyik munkavállaló gondatlansága miatt keletkezett tűz, akkor annak a személynek vállalnia kell a jogi felelősséget az okozott kárért.

Számíthatok-e büntetésre, ha nem tartok tűzvédelmi oktatást?

A 259/2011. (XII.7.) korm. rendelet (a rendelet teljes terjedelmében)a  tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a  tűzvédelmi bírságról és a  tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló rendelete az 1. mellékletében felsorolja  a tűzvédelmi oktatás elmaradását. Új munkavállalót a  belépése után 15 napon belül kell tűzvédelmi oktatásban részesíteni igazolt módon. Ha nem részesül oktatásban a hatóság 30.000 – 1.500.000 Ft bírságot szabhat ki. A munkavállalók ismétlődő oktatásának elmaradását a  hatóság tűzvédelmi szankcióként 30.000  – 1.000.000 Ft bírsággal sújthatja. Az oktatás elmaradásával a munkavállalók ,a  megfelelő ismeretek hiányában, több tűzvédelmi szabálytalanságot is elkövethetnek , amelyekkel tovább növekedhetnek a bírsági tételek.